18 Ağustos 2014 Pazartesi

“Yeni” Cumhuriyet Halk Partisi

Değerli okur,
Bu yazı ilk kez 24 Haziran 2011 tarihinde yayınlandı.
Yayınlandığından bu yan da Yeni CHP kötüleştirilmiş, çirkinleştirilmiş “Yeni” olmaktan kurtulmak şöyle dursun, “yenileştikçe yenileşti.” Her yenileşmede biraz daha kan, seçmeninin ve tabanının güvenini biraz daha kaybetti. Yeni CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başına belirlediği Cumhurbaşkanı adayı ile CHP “yeni” olmada tavan yaptı.
İlkeleri, Parti Programı yerlerde süründü. Tabanını umutsuzluğa itti. Her defasında olduğu gibi “yenilmişlik duygusunu” tattırdı. Bu defa biraz farklıydı. Bu yenilmişlik duygusu kendisini “çaresiz bırakılmışlık, aldatılmışlık” duygusu ile birlikte hissettirdi.
Kılıçdaroğlu: “2015 seçimlerinde “kazanmak” yerine “daha başarılı bir performans göstermeyi” hedefine koyduğunu açıkladı.
Anlaşıldı ki, Genel Başkan’ın seçim kazanma kaygısı yoktu.
Tüm kaygısı, “Yeni” olup, iktidar- muhalefet, AKP ile kol kola Erdoğan’ın dillendirdiği “Yeni Türkiye’nin” kurulmasına elinden geldiği kadar katkıda bulunmaktı.
Yeni CHP’ye Yeni Türkiye, Yeni Türkiye’ye de Yeni CHP lazımdı…

ender erdemil
Yeni kelimesi, eskiden pek çok güzelliği ifade ederdi. Yeni bir ayakkabı giymek, bir takım elbise diktirmek başlı başına keyif verici şeylerdi.
Okullar açılınca yeni bir sınıfa başlamak, yeni kitaplar, belki yeni öğretmenler…
Bunlar heyecan vericiydi. Yeni, çok güzel anlamlar taşıyan bir kelimeydi.
Biz yeniye sevineduralım, 1921 yılında kurulan CFR, yeniyi güzel anlamlar taşıyan bir kelime olmaktan çıkarıp, bir kavram haline getirme çalışmalarına başlamıştı. Hem de içi boşaltılmış, anlamı farklılaştırılmış, bozulmuş bir “yeni” kavramı.
“Yeni”, “Dünya Düzeni” kavramına yamanınca bozulmaya başladı. Çünkü “Yeni Dünya düzeni” denilen şey, küresel sermayenin bugün kan ve gözyaşı bahasına dünyaya vermeye çalıştığı yeni şeklin adıydı.
Büyük Ortadoğu Projesi diye bildiğimiz, dünyanın yoksul ülkelerine “demokrasi” ve “özgürlük” götürme işi “Yeni Dünya Düzenini” kurma çalışmalarının bir parçasıydı. Yoksul ülkelerde etnik gruplar “özgür” bırakılacak, bu yolla ülkeye demokrasi yerleşecekti. Özgürlüğün bu kadar bol olduğu bir ülkenin sınırları da ister istemez değişecekti. Bu işler tamamlandığında dünya tek bir merkezden rahatlıkla yönetilebilecek bir ülke haline gelecekti.
Dünya hızla değiştiriliyordu. Hem de dünyada yaşayanlara hiç sormadan. Onlara: “Bu yenidir. Yeni olan da çok iyidir.” deniyordu.
Yeni”, böylece anılarımızdaki güzel anlamını yitirdi. Kavramlaştı. Yeniye ve yeniliğe karşı çıkanlar halk düşmanı ilan edildi.
O saatten sonra da “yeni” hangi kavramla birlikte kullanılırsa kullanılsın halkın başına örülecek bir çorabı tanımlar oldu.
“Yeni”, son olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin başına geçirildi. Yılların CHP’si, Yeni CHP oldu.
Yılların CHP’sini Yeni CHP yapan neydi?
Öncelikle Kadrosu:
Başbakan Erdoğan’a övgüler yağdıran, Örgütten sorumlu MYK üyesi,
 Altı Ok’un dördünü bile sayamayan, zembille inmiş; orada ne işinin olduğu anlaşılamayan, Partinin Ekonomi Politikasından sorumlu bir MYK Üyesi,(Üstelik türbanı özgürlük konusu olarak görüyor)
Çalıştığı hayır Kurumun patronu CFR üyesi olan parti içi eğitimden sorumlu bir MYK üyesi,
Soros Açık Toplum Enstitüsü tarafından finanse edilen TESEV Vakfında teorisyen, bir MYK üyesi,
TESEV Vakfından bir başka MYK üyesi,
Ve benzerleri…
Sonra da siyasi duruşu:
Tarikatları Sivil Toplum kuruluşları gibi görme,
Gericiliği tehdit olarak görmeme,
AB’den medet umarak Fule’ye raporlar sunma,
Türk Silahlı Kuvvetlerine Cumhuriyeti koruyup kollama görevi veren TSK İç Hizmet Kanununun 35. Maddesini değiştirme hevesi,
 İsmet İnönü’yü taşlatan, linç ettirmek isteyen Adnan Menderes’i demokrasi şehidi ilan etme,
27 Mayıs’ı karalama,
Orhan Pamuk’la muhabbet,
 Başbakan Erdoğan’la karşılıklı atışıp muhalefet yapıyor izlenimi verme,
Üç ayrı yüksek mahkemenin kararıyla sona ermiş olan türban konusunu hortlatma,
Türkiye’nin ekonomik olarak kayıtsız şartsız küresel sermayeye bağlanmasını sağlayan Kemal Derviş’ten CHP’nin ekonomi politikaları ile ilgili onay alma isteği,
Ve önümüzdeki günlerde göreceğimiz Cumhuriyet karşıtı “yeni” eğreti duruş örnekleri.
CHP’nin başına çorap örülüyor
CHP’nin başına “yeni” bir çorap örülüyor. Böyle giderse CHP seçimlere başında çorapla girecek. CHP başındaki çorapla halkın umudu olmaktan kopacak. Halk, Kılıçdaroğlu’na verdiği gücü geri alacak. AKP iktidar olmaya devam edecek.
O saatten sonra CHP’nin başına bol gelmeye başlayacak olan çorap, halkın başına da geçmiş olacak.
Bizden söylemesi. “Kimi destekleyeceğim” diye düşünenleri uyarması.
“Kimi destekleyeceğine” karar veremeyenler, şapkayı öne koyup enine boyuna düşünmeli…
Ender Erdemil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder